Sabtu, 7 Mac 2015


RESEPI DONUT GEBU

Bahan-bahannya :

2 cawan tepung gandum
3 sudu butter
1 1/2 sudu teh yis (mauripan)
1/2 cawan susu cair (suam)
1 biji telur (pukul sedikit)
3 sudu besar gula
1/4 sudu kecil garam

Cara-cara membuatnya :

  1. Masukkan tepung, yis dan butter. Gaul butter seperti membuat pastry. Guna hujung jari sehingga menjadi seperti bread crumbs. Masukkan garam dan gula.
  2. Buat well tengah-tengah tepung kemudian masukkan telur dan susu suam. Gaulkan dengan cara menarik tepung bahagian atas sampai menutup bancuhan cair.
  3. Gaul sampai dapat segumpal.
  4. Letakkan atas meja dan uli sampai adunan elastik dan tidak melekat-lekat.
  5. Sebaik adunan tidak melekat terus peram dalam mangkuk dan tutup dengan kain bersih, Sebelum itu sapu mangkuk dengan butter sekelilingnya.
  6. Bila adunan sudah mula kembang. Keluarkan dan uli. Bahagian ini boleh dibentukkan dan peram sekali lagi.
  7. Hasil peraman kedua naik gebu. Selepas naik kali kedua ini boleh digoreng dengan api yang tidak terlampau panas. Kemudian hias dengan gula. Terpulang juga pada anda untuk hias donut dengan cheese, coklat atau apa sahaja mengikut citarasa anda.
  8. Siap untuk dihidangkan.


 SELAMAT MENCUBA DONUT GEBU. PASTI AAMMMPPPHHH !!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan